Final report

The study has now been completed. Consult the final report as well as subsequent work prepared by the EU institutions. Thank you all for your valuable contributions that have helped us develop the study!

Final report

The study has now been completed. Consult the final report as well as subsequent work prepared by the EU institutions. Thank you all for your valuable contributions that have helped us develop the study!

previous arrow
next arrow

BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EL-ελληνικά / EN-English / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SK-Slovenčina / SV-Svenska

Az EU Általános Preferencia Rendszeréről (GSP)

1971 óta az EU GSP-rendszere könnyebb hozzáférést biztosít az EU fejlődő országokból exportált áruk piacához az importvámok egyoldalú (azaz nem kölcsönös alapon történő) eltörlése vagy csökkentése révén. A GSP célja az, hogy könnyebb hozzáférést biztosítson az EU piacához annak érdekében, hogy előmozdítsa a fenntartható gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődést a fejlődő országokban – különösen a legszegényebb és a legsebezhetőbb országokban – elsődlegesen a szegénység csökkentése érdekében.

A GSP három különálló megállapodásból áll, különféle kedvezményezett országokkal és preferenciaszintekkel:

  1. Az alacsony és közepes jövedelmű országok esetében a standard GSP a vámok részleges vagy teljes eltörlését biztosítja az EU vámtételeinek kb. kétharmadán. A megállapodás jelenleg (2019-ben) 15 kedvezményezett országgal rendelkezik.
  2. A fenntartható fejlődésre és a jó kormányzásra vonatkozó különleges ösztönző rendszer (GSP +) ugyanazokat a tarifákat 0%-ra csökkenti az olyan „kiszolgáltatott” alacsony és közepes jövedelmű országok számára, amelyek ratifikáltak és végrehajtanak 27 nemzetközi egyezményt az emberi jogokhoz, munkajogokhoz, a környezetvédelemhez és a jó kormányzáshoz kapcsolódóan. A GSP + -nak jelenleg 8 kedvezményezett országa van.
  3. Az Everything But Arms (EBA) (Mindent, csak fegyvert ne) egyezmény. Amelynek jelenleg 48 kedvezményezett országa van, a legkevésbé fejlett országok számára vám- és kvótamentes piacra jutást biztosít minden termékükhöz, kivéve a fegyvereket és a lőszereket.

Az EU GSP felülvizsgálatáról és e tanulmányról

A GSP jelenlegi jogalapja, a 2012. október 25-i 978/2012. számú EU tanácsi rendelet 2023 végén jár le. Ha nem születik új GSP-rendelet, akkor a standard GSP és a GSP + megszűnik, és a jelenlegi kedvezményezett országokból származó behozatalra a „normál” EU-vámtarifák vonatkoznak; csak az EBA-t alkalmazzák továbbra is. Attól függően, hogy hány kedvezményezett ország exportál az EU-ba, ez negatív hatással lehet a növekedésre, a foglalkoztatásra és a beruházásokra a kedvezményezett országokban.

A GSP félidős értékelése (2018. októberben jelent meg) arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi keretrendszer nagyrészt hatékony és megvalósítja céljait. Az Európai Parlament egy nem jogalkotó 2019. márciusi állásfoglalásában szintén elismerte a GSP-rendelet pozitív hatásait, és számos ajánlást fogalmazott meg annak felülvizsgálatára. Ezek az export diverzifikációjának ösztönzésére összpontosítanak, nagyobb hangsúlyt helyeznek a környezetvédelmi előírások javítására, az érdekelt felek bevonására és a GSP végrehajtásának jobb figyelemmel kísérésére.

Az Európai Bizottság hatásvizsgálatot készít az új EU GSP-rendelet különféle elemeire vonatkozó lehetséges politikai lehetőségek gazdasági, társadalmi, környezeti és emberi jogi hatásainak megvizsgálása céljából. A németországi székhelyű gazdasági kutató- és tanácsadó cég, a BKP Economic Advisors vezette konzorcium által végzett tanulmány alátámasztja a hatásvizsgálatot azáltal, hogy elemzi az értékelési munka alapján létrehozott különféle fejlesztési lehetőségek szükségességét és relatív előnyeit és hátrányait.

A tanulmány kidolgozása 2019 decemberében kezdődött, és 10 hónapig tart. A csoport három fő jelentést készít, amelyeket ezen a weboldalon tesz közzé, és véglegesítés előtt megvitatják az érdekelt felekkel.

Study Timeline

December 2019

Kick-off

The kick-off meeting with the Commission was held on 12 December 2019 and launched the inception phase, during which the methodology is finalised.
February 2020
06 May 2020

Civil society dialogue meeting

Webinar with the EU civil society to discuss the draft inception report. Progress meetings with the European Commission and the EU Member States' expert group will also be held.
mid-May 2020

Final inception report

The report will be published on this website.
February-15 July 2020
January 2021

Interim Report

The interim report will be published to provide an update of the research status and to invite comments from stakeholders.
January 2021

Progress meetings

Progress meetings with the European Commission, the EU Member States' expert group and civil society to discuss the interim report.
March 2021
June 2021